Blog

Przepis na Wisznię

Lipcowe lato dobiega końca, pachnie skoszona trawą i rodzimymi owocami.
W kuchni zaś każda wytrawna gospodyni pichci. To dobry czas na pyszne zimowe przetwory.

Ich różnorodność w polskiej kuchni zadziwia pomysłem i smakiem.

Tak pomyślałam sobie, że dzisiaj jest niezgorszy dzień by sprzedać Wam przepis na pyszną Wisznię,

bo w sumie każdy wie, że Wisznie są palce lizać!!!

 
A letnią porą dojrzałe i bordowe niczym szminka na ustach dziewcząt

przechodzą w słodycz nieopisaną tańcząc zwiewnie na wietrze.

Bo taka jest właśnie Wisznia – roztańczona słodyczą, rozśpiewana kolorowym latem, przetykana wstęgą pomysłów i zakręcona pasją grona ludzi na czele z ich opiekunem Grzegorzem Tomaszewskim.

Miałam osobistą przyjemność przebywać wśród tego barwnego grona i wiem, że nie tylko latem Wisznia zaraża śmiechem i radością. Niczym garść wiśni w dłoni, różnorodność regionalna jest jej atutem, a malowniczy stroje przyciągają wzrok każdego przechodnia.

 

I tylko jeszcze trzeba stanąć na chwilkę i spojrzeć na wielobarwne tańce tej sympatycznej grupy by rozsmakować się bez umiaru w uroku Wiszni.

Dlatego jeżeli kiedykolwiek Twój wzrok padnie na plakat, na którym zapraszają na Wisznię z Wiśniowej,

nie zastanawiaj się nawet przez chwilę, tylko idź i smakuj!

 

Zdjęcia dzięki uprzejmości Grzegorza Tomaszewskiego.

 

 

3 komentarze

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.